Slide background

Visita el museu!

Slide background

Programa educatiu del Museu de Lleida 2024 - 2025

Slide background

Exposició "Una altra història"

Slide background

destacada

Romans a Ponent. Ilerda, Iesso, Aeso

Sala d’exposicions temporals

Del 14 de setembre de 2023 al 14 de gener de 2024

L’exposició redescobreix el nostre passat romà i posa en valor el fenomen de la romanització del territori ilergeta, a través de la creació de tres ciutats a Ponent: Ilerda, Iesso i Aeso. La mostra està centrada en l’època imperial, del segle I ane i fins al segle II,  període on es concentra aquesta transformació del territori, de les ciutats i dels seus habitants, que adoptaran les maneres de fer de l’imperi romà, és a dir, de tot el món que es coneixia en aquell moment.

La mostra, comissariada pels arqueòlegs Josep Guitart i Xavier Payà, presenta el resultat de les darreres recerques efectuades sobre aquest territori. S’exposen més de 150 peces, procedents de divuit prestadors diferents, catalans, espanyols i francesos. Entre els objectes més destacats hi ha un casc i una espasa, procedents del Museo de Zaragoza i del Camp de les Lloses (Tona), respectivament; un important conjunt epigràfic, format per diverses làpides i pedestals; un cap d’August del Musée Saint-Raymond de Toulouse; o peces emblemàtiques tant de l’Arxiu Arqueològic de Lleida, com del Museu de Guissona Eduard Camps, del Museu de la Conca Dellà i del propi Museu de Lleida. A més, es presenten per primer cop les reconstruccions en 3D de les ciutats d’Ilerda, Iesso i Aeso, realitzades a partir de les últimes recerques efectuades pels equips de recerca d’aquestes ciutats romanes.

L’exposició està organitzada pel Museu de Lleida, i ha comptat amb la col·laboració de l’Arxiu Arqueològic de Lleida (Ajuntament de Lleida), el Museu de Guissona Eduard Camps i el Museu de la Conca Dellà.

Nota de premsa

Activitats

Español: Textos de la exposición

Français: textes d’exposition

English: exhibition texts

Fotos: Santi Iglesias

1

2

3

4

5