Slide background

Exposició "Granados, de París a Goya". Fins al 30 d'abril de 2017

Slide background

Programa educatiu del Museu de Lleida 2016 - 2017

Slide background

Slide background

Imagen 003

El Museu de Lleida rep sis peces gòtiques i romàniques d’alt valor patrimonial provinents del MNAC

El conseller de Cultura, Sant Vila, ha presentat aquest matí al Museu de Lleida: diocesà i comarcal el dipòsit de cinc taules gòtiques i un calvari d’època romànica procedents de l’antiga Diòcesi de Lleida i conservades al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Les peces enriqueixen el relat històric i artístic del Museu de Lleida i, des d’avui, s’exposen al públic de forma permanent per primera vegada.

Aquest dipòsit forma part de les actuacions del programa ‘Compromís amb l’art i el patrimoni de Lleida’, amb el qual el Departament de Cultura fa palès el seu compromís per consolidar el Museu de Lleida, recentment declarat museu d’interès nacional pel Govern, com un dels grans centres museístics del país. També s’emmarca en la política de dipòsits del MNAC, un dels eixos principals de treball dels museus que formen part de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, a través de la qual es contribueix a completar les col·leccions dels museus del territori i a difondre públicament obres que habitualment resten a les reserves.

Les cinc taules gòtiques formaven part del retaule major de l’antiga església de Sant Joan de Lleida i mostren escenes de la vida de Sant Joan Baptista. El conjunt va ser executat entre els anys 1473 i 1482 per Pere Garcia de Benavarri, un dels principals pintors del gòtic a les terres de Lleida i la Franja, i és un dels encàrrecs més importants de la seva carrera. La importància de Garcia de Benavarri dins del territori lleidatà queda palesa en l’espai monogràfic que el Museu de Lleida dedica a l’artista i al seu taller. Cal recordar que el retaule de Sant Joan Baptista es troba dispers en diverses institucions museístiques i col·leccions privades d’arreu, entre ells la Isabella Stewart Gardner Museum de Boston (Estats Units).

L’altra peça del conjunt és el calvari dit de Tragó de Noguera, datat entre el darrer quart del segle XII i el primer quart del segle XIII, de metre i mig d’alçada, fet en fusta policromada i talles aplicades. durant la presentació de les peces, el conseller Santi Vila també ha visitat l’arqueta amatòria procedent del monestir de Bellpuig de les Avellanes, datada a principis del segle XV, i que havia embolcallat la relíquia de la Santa Sandàlia, una de les més importants de les terres de Lleida. La peça va ser adquirida el 2015 en subhasta pel Departament de Cultura.

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

presentaciomnacdestacat