La revolució digital ha propiciat que les organitzacions culturals hagin d’abordar d’una manera diferent la relació amb els seus visitants, i en especial, amb el públic escolar i familiar. El concepte Ludificació, és un terme relativament nou que s’utilitza per descriure entorns educatius i experiències d’usuari millorades amb diversió. El Museu de Lleida, en col·laboració amb el centre educatiu de formació professional Ilerna, ha desenvolupat dos Serious Games basats en els àmbits de la prehistòria i l’edat antiga de l’exposició permanent: l’App multimèdia interactiva Origen i el videojoc en AR (Realitat Augmentada) El Tresor de Medusa.
L’App interactiva Origen:
És un quiz de preguntes dissenyat perquè els alumnes reafirmin els coneixements adquirits després de la visita a l’àmbit de la Prehistòria tractant temes com: la vida quotidiana, la tecnologia, l’alimentació i els rituals i creences. Hi ha dos nivells de dificultat i quatre temàtiques diferents en cadascun d’ells. Aquesta app està pensada com una activitat de síntesi de l’itinerari: Fem d’arqueòlegs a la prehistòria. (A partir de gener de 2010)
El videojoc en AR El Tresor de Medusa:
A partir de dos personatges heroics, Perseu i Hipòlita, l’usuari ha de seguir un storyline i superar una sèrie de reptes per aconseguir el seu objectiu principal. La tecnologia emprada en aquest segon videojoc és la Realitat Augmentada (RA), la qual permet, mitjançant la visualització d’imatges, l’aparició de models 3D en moviment en informació física ja existent.
L’objectiu d’aquest videojoc és posar en valor els escenaris vinculats als àmbits d’Iltirta i d’Ilerda de la col·lecció permanent arqueològica, sense oblidar l’àmbit del bronze, que s’incorpora a través d’una cinemàtica d’enllaç amb l’àmbit de la prehistòria divulgat per l’App Origen. Aquest videojoc s’oferirà a partir de l’exposició Ilerda i les ciutats romanes de Ponent.