Slide background

Visita el museo!

Slide background

Programa educativo del Museu de Lleida 2019 - 2020

Slide background

Slide background

jornada4

Más de un centenar de personas asisten a la ‘2a Jornada Museus i Patrimoni de l’Església a Catalunya’

El Museu de Lleida: diocesà i comarcal i el Museu Episcopal de Vic han organitzat aquest dijous 20 de novembre la 2a Jornada Museus i Patrimoni de l’Església a Catalunya, dedicada en aquesta ocasió a “La formació de col·leccions diocesanes a Catalunya”. La jornada s’ha dut a terme a Lleida i ha servit per retre homenatge a mossèn Jesús Tarragona, amb motiu del 50è aniversari del seu nomenament com a delegat de patrimoni de la diòcesi de Lleida.

La jornada ha parlat de la formació de les col·leccions diocesanes a Catalunya des de finals del segle XIX i fins mitjans del segle XX, un moment en què van entrar en escena els antiquaris que operaven a Catalunya, els col·leccionistes, o institucions com la Junta de Museus, que adquirien béns a les parròquies. Aquest va ser un moment en què es va veure la necessitat d’estructurar aquestes col·leccions per evitar la diàspora patrimonial i per conscienciar la població i els membres de l’Església sobre la importància de la salvaguarda dels béns artístics atresorats a les parròquies. En aquest context es van formar els primers museus diocesans de Catalunya, com el Museu Episcopal de Vic (1891), el Museu Diocesà de Lleida (1893) i el Museu Diocesà de Solsona (1896).

En la jornada han intervingut diferents especialistes en la matèria. El resultat de la jornada es materialitzarà en un volum miscel·lani que es publicarà en el marc de la col·lecció “Quaderns”, editada pel Museu de Lleida.

Aquesta jornada s’emmarca en el conveni de col·laboració signat entre el Museu Episcopal de Vic i el Museu de Lleida per a l’organització d’activitats que tinguin a veure amb les seves col·leccions i de la resta de museus diocesans catalans. En virtut d’aquest conveni, es va celebrar la 1a Jornada Museus i Patrimoni de l’Església a Catalunya, que va tenir lloc al Museu Episcopal de Vic el passat 25 d’octubre de 2013. En aquella ocasió, va estar dedicada a la figura de Mn. Josep Gudiol i Cunill, conservador del museu vigatà i un dels pares de la història de l’art a Catalunya. La jornada va abordar la seva extraordinària producció científica.

jornada1

jornada2

jornada3

jornada4