Slide background

Visita el museu!

Slide background

Programa educatiu del Museu de Lleida 2025 - 2026

Slide background

nitsdestacat

Les 14es Nits Gastronòmiques del Museu de Lleida giraran al voltant de l’exposició “Origen”

Les Nits, que tindran lloc el dijous 13 de novembre, prendran com a referència els quatre elements de la naturalesa: aire, aigua, foc i terra. El sopar es farà al Parador de Lleida i estarà precedit d’una breu visita comentada a la mostra, protagonitzada per obres que tenen a veure amb aquests quatre elements.

 

L’exposició “Origen”, coproduïda pel Museu de Lleida i la Fundació Sorigué, serà la protagonista de les 14es Nits Gastronòmiques del Museu de Lleida. La mostra explora els grans temes de la humanitat a través de diàlegs entre el patrimoni històric del museu i l’art contemporani que aporta la Fundació Sorigué.

El menú de les Nits, dissenyat pel xef del Parador de Lleida Mario Rojo, evoca la connexió entre art i natura a través dels quatre elements: aigua, terra, foc i aire.

L’aigua, que a l’exposició es mostra a l’obra de Bill Viola “The Return”, en diàleg amb el Baptisteri de Bovalar, protagonitzarà el primer plat: crema de peix i horta marina. L’aigua vista com a origen de la vida i com a element de trànsit, de purificació i de renaixement, tant en el vídeo de Viola com en l’antiga funció del baptisteri, amb el ritual del baptisme.

A continuació es presentarà la terra, amb un plat elaborat amb productes que neixen en aquest element: ous, bolets i patata. A la mostra, la terra s’explica, per exemple, en l’obra de Miquel Barceló “Peinture Pariétale”, que conviu amb la reproducció de la Balma del Cogul. La terra és l’essència, els elements primaris, representats en l’obra de Barceló, amb la seva tècnica mixta i en la balma, la base de la qual és el propi element.

Un tercer plat estarà protagonitzat pel foc: llobarro, fals carbó i gambeta. Es parlarà d’un moment clau de la història, el de la descoberta del foc a la prehistòria. Dominar aquest element va donar poder a la humanitat per a escalfar-se i per cuinar, fet que va canviar la dieta i la biologia dels habitants d’aquella època i va influir en la seva evolució. A la mostra, aquest àmbit estaria representat per dos escultures: el “Cap” de Jaume Plensa i “Chino” de Francisco Leiro.

I per últim hi ha l’aire, traduït en el plat ànec, préssec i farigola, que combina la lleugeresa de l’ànec, l’alè aromàtic de la farigola i la frescor i dolçor del préssec. Un plat inspirat en un element molt present a l’obra de Mat Collishaw “Albion”, una projecció que mostra la imatge d’un roure centenari, que es mou imperceptiblement empès per l’aire, oferint una imatge etèria i evocadora.

El menú acabarà amb unes postres sorpresa amb els quatre elements presents.

Nits Gastronòmiques 2025

 

nitsfotoweb