Un total de disset objectes del Museu de Lleida han viatjat fins a diferents museus catalans per participar en tres exposicions temporals: Vestir la moda. Modes de vestir a les terres de Lleida (segles XVIII-XX), al Museu de la Noguera de Balaguer; Geni culinari: innovacions que marquen la nostra cuina, al Museu d’Arqueologia de Catalunya; i Fams i abundàncies, una mostra itinerant que s’ha pogut veure a Terrassa i que des del 7 d’abril es pot visitar al Museu de l’Hospitalet
Tres d’aquests objectes formen part de la mostra Vestir la moda. Modes de vestir a les terres de Lleida (segles XVIII-XX), que es va inaugurar el passat 31 de març al Museu de la Noguera de Balaguer. L’exposició, organitzada per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, mostra peces d’indumentària dels segles XVIII, XIX i XX conservades a les col·leccions dels museus lleidatans, que permeten veure els processos de canvis socials i econòmics que es van viure a Europa en aquella època. El Museu de Lleida ha cedit tres gipons: dos del segle XVIII i un altre del XIX, tots ells de seda. Un gipó és una peça de vestir que cobreix el tronc des de les espatlles fins a la cintura, cenyida i ajustada al cos, amb màniques. Aquesta exposició té previst itinerar durant dos anys: primer anirà al Museu Comarcal de Cervera, i després a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, a Esterri d’Àneu; al 2017 es podrà veure al Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega i, per últim, arribarà a Lleida.
D’altra banda, set objectes de ceràmica del Museu de Lleida s’han inclòs a la mostra Geni culinari: innovacions que marquen la nostra cuina, inaugurada al Museu d’Arqueologia de Catalunya el passat 31 de març. S’ha cedit una urna bicònica amb decoració d’acanalats, procedent de Genó (Aitona), que havia contingut productes làctics amb cereals; una altra urna amb decoració d’acanalats, sense anses, que contenia mel amb mores o gerds, també procedent de Genó; un vas amb broc decantador inferior, procedent del jaciment de Gebut (Soses); el fragment d’una urna decorada amb un cérvol, també procedent de Genó; una tassa amb apèndix de botó, que havia contingut greix d’origen animal, procedent del jaciment del Tossal del Metxut (Almenar); una escudella o plat que contenia purè de faves, procedent així mateix de Genó; i una tenalla que contenia sal, també procedent de Genó. Tots els objectes pertanyen als períodes del bronze i ibèric ple, i habitualment estan exposats a les sales del museu. L’exposició del Museu d’Arqueologia de Catalunya proposa una reflexió, a partir de restes arqueològiques, al voltant de la relació entre la cuina tradicional i la cuina creativa, sobre l’origen i l’evolució de molts plats, i sobre innovacions que encara marquen la nostra cuina. Es mostren les restes arqueològiques des de la perspectiva culinària, del que menjaven els notres avantpassats i també dels estris i atuells que feien servir.
I per últim, set objectes més es poden veure a l’exposició itinerant Fams i abundàncies, organitzada per la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya, que ja s’ha vist a Terrassa i que des del 7 d’abril es pot visitar al Museu de l’Hospitalet. Després viatjarà a Cambrils i a Santa Coloma de Gramanet; al 2017 es podrà veure al Museu de Cervera, al Museu d’Història de Girona i al Museu de Lleida; i acabarà el seu recorregut l’any 2018 a Tortosa. El Museu de Lleida ha cedit una olleta de ceràmica feta a mà, datada al segle VII, procedent del jaciment de Bovalar (Seròs) i propietat de la Generalitat de Catalunya; a més, també ha cedit una urna decorada procedent del jaciment de Bolós (Almenar); un molí de granit dels segles III-II aC procedent del Tossal del Metxut (Almenar); una gerra enòcoa datada també als segles III-II aC, procedent de Gebut (Soses); una altra gerra del mateix període i procedent del mateix jaciment; una tassa tipus gris emporità del mateix període, procedent del Pont de Ferrando (Almenar); i un bol de ceràmica amb vernís roig i negre, del període romà, procedent de Gebut. L’exposició Fams i abundàncies, comissariada per Josep M. Solías, és la primera realitzada conjuntament pels membres de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya, de la qual forma part el Museu de Lleida. La mostra presenta l’evolució històrica de Catalunya a partir de la fam i la lluita per evitar-la i fa un repàs de com la necessitat de menjar ha arribat a afectar Catalunya des de la prehistòria fins a l’actualitat.

Gipó
S. XVIII
Teixit de seda lavorada i espolinada
MLDC 1429

Tenalla del cérvol
Edat del bronze, GSC II
Ceràmica / terra cuita
Procedència: jaciment de Genó (Aitona)
MLDC 2867

Olleta
Tardo-romà
Ceràmica / terra cuita
Procedència: jaciment Bovalar (Seròs)
MLDC 4432


