Slide background

Visita el museu!

Slide background

Programa educatiu del Museu de Lleida 2017 - 2018

Slide background

Slide background

estudicaixadestacat

Una caixa forta als fons del Museu de Lleida

Una cinquantena de persones han assistit aquest dijous 6 d’abril a la Jornada tècnica: “Estudi d’una caixa del segle XVII”, organitzada conjuntament pel Museu de Lleida i l’Associació per a l’Estudi del Moble, amb l’objectiu de conèixer una metodologia per abordar l’estudi d’un moble antic. En aquest cas, s’ha estudiat una caixa del segle XVII pertanyent als fons del Museu de Lleida, que ha resultat ser una caixa forta.

Els especialistes de l’Associació per a l’Estudi del Moble, juntament amb la restauradora del Museu de Lleida, Núria Gilart, han pogut arribar a la conclusió que la caixa dels fons del museu, catalogada com a arqueta escriptori, es tracta en realitat d’una caixa forta. Els sistemes de tancament de la caixa, l’estructura metàl·lica reforçada i els tres secrets que guarda (elements estructurals acuradament dissimulats, que servien per guardar coses valuoses), han permès ampliar la documentació d’aquesta caixa, que habitualment es conserva a les reserves del museu.

La primera part de la jornada, més teòrica, ha estat impartida per Joan Güell, historiador de l’art de l’Associació per a l’Estudi del Moble, que ha fet una introducció a l’estudi del moble incidint en les diferents problemàtiques que presenten les diverses tipologies. Així mateix, ha palesat la complexitat que suposa estudiar un moble, pel que fa a materials, modificacions posteriors a la seva fabricació i datacions.

La segona part de la jornada, que ha anat a càrrec d’Àngels Creus, restauradora de l’Associació, ha consistit en un estudi pràctic de la caixa del segle XVII, pertanyent als fons del Museu de Lleida. S’ha fet una observació organolèptica de l’objecte i s’ha explicat com fer la fitxa d’estudi d’un  moble.

És la primera vegada que el Museu de Lleida i l’Associació per a l’Estudi del Moble organitzen una jornada tècnica sobre l’estudi de mobles antics. Des del museu es valora molt positivament l’experiència, tant per l’interès que ha generat com pels resultats derivats de la tasca dels tècnics de les dos institucions.

jmoble4