Slide background

Visita el museu!

Slide background

Programa educatiu del Museu de Lleida 2024 - 2025

Slide background

Exposició "Una altra història"

Slide background

elmuseu

El Museu

El Museu de Lleida és una institució al servei del territori i dels seus habitants, creada mitjançant un conveni signat l’1 d’agost del 1997 en forma de consorci institucional, integrat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació i l’Ajuntament de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià i el Bisbat de Lleida. El Consorci neix a partir de l’adscripció de les dues grans col·leccions centenàries conservades a la ciutat de Lleida: l’arqueològica, procedent de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i hereva del fons que havia nodrit l’antic Museu d’Antiguitats, creat el 1868; i l’artística, que havia conformat l’antic Museu Diocesà de Lleida, fundat el 1893. En aquest sentit, el Museu de Lleida és el resultat de la suma de dos museus amb objectes singulars i rellevants per a les disciplines de la història de l’art i l’arqueologia, amb gestions i tradicions diferents, però amb finalitats de conservació i difusió comunes. A més d’aquestes col·leccions, avui el Museu integra el fons aportat pel capítol de la Catedral de Lleida, així com alguns dipòsits de la Generalitat de Catalunya, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i d’alguns particulars.

La nova seu del Museu de Lleida, construïda als terrenys de l’antiga Llar de Sant Josep (aportats per la Diputació de Lleida), és obra de l’arquitecte Joan Rodon i integra part de l’antiga Casa de la Misericòrdia. Aprofita també l’església del convent dels carmelites descalços, un temple de començaments del segle XVII, ampliat i reformat al llarg del temps, el qual esdevé un eix fonamental que vertebra tota la nova arquitectura del Museu.

L’exposició permanent reuneix gairebé mil objectes –béns arqueològics, pintura, escultura, arts de l’objecte, tapissos, indumentària, mobiliari i numismàtica– que acompanyen el visitant en un recorregut per la història i el patrimoni d’un ampli territori que té la ciutat de Lleida com a capital natural, i abasta també els límits de l’antiga diòcesi lleidatana des de l’època prehistòrica fins al segle XX.

L’objectiu fonamental del Museu de Lleida és tenir capacitat de servei per al territori de procedència de les col·leccions, el de l’antiga diòcesi i el de la regió històrica del pla de Lleida, amb vocació de ser un centre de promoció i posada en valor dels fenòmens patrimonials d’aquest àmbit territorial d’actuació. La seva finalitat última és esdevenir un instrument per a la comunitat cultural, que propiciï el seu retrobament amb el patrimoni col·lectiu que li és propi i, així, amb la seva identitat.