Slide background

Visita el museu!

Slide background

Programa educatiu del Museu de Lleida 2018 - 2019

Slide background

Slide background

nitmuseusdestacada

La Nit dels Museus 2017 a Lleida

Per desè any consecutiu, els museus i equipaments culturals de la ciutat de Lleida celebren conjuntament la Nit dels Museus, que enguany tindrà lloc el dissabte 20 de maig, amb la participació de vuit equipaments.

La Nit dels Museus és una iniciativa del Consell d’Europa nascuda a França i en la qual hi participen museus d’arreu. S’emmarca en la celebració del Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig, que aquest any porta com a lema ‘Museus i històries punyents: dir allò que no es pot explicar als museus’, proposat pel Consell Internacional dels Museus (ICOM), i que ressalta el paper dels museus que, posant-se al servei de la societat, poden convertir-se en centres de pacificació de les relacions entre els pobles. El lema convida els museus a posicionar-se com a actors d’apaivagaments de les històries traumàtiques passades gràcies a la mediació i a la pluralitat de punts de vista expressats.

A Lleida ja fa deu anys que els museus i equipaments de la ciutat celebren de manera conjunta aquesta Nit, amb portes obertes de les 20.00 h a les 24.00 h i amb diverses propostes lúdico culturals per a tothom.

Al CaixaForum Lleida es podrà visitar l’exposició Gestos iconoclastes, imatges heterodoxes, que reuneix diferents aproximacions al motiu de la destrucció d’imatges o de la subversió del seu contingut “ortodox”, partint de l’obra d’artistes contemporanis de les col·leccions “la Caixa” i MACBA, amb préstec de peces del Museu de Lleida i del MNAC. Hi haurà una visita guiada a la mostra a les 21.00 hores, adreçada al públic general, precedida d’una altra a les 18.30 h i d’una visita taller adreçada al públic familiar, que es farà a la tarda, a les 17.30 h. A més a més, durant tota la nit es durà a terme la projecció ‘Bafta Shorts’, amb els curtmetratges nominats al 2016 als premis més importants del cinema britànic.

El Castell dels Templers de Gardeny ofereix una visita guiada nocturna, a les 20.30 h i a les 22.30 h, que permetrà descobrir la comunitat de monjos guerrers que van viure a la Comanda Templera de Gardeny, un dels principals centres de decisió de la Corona d’Aragó. La visita guiada girarà al voltant de la història i el mite de la Casa de Gardeny, i comptarà amb la col·laboració de Nomon Turisme Cultural. En acabar la visita se servirà una copa d’escumós Analec a tots els assistents, amb motiu del 10è aniversari de la rehabilitació del Castell. Les visites guiades requereixen una inscripció prèvia, que es pot fer a l’Oficina d’Informació de Turisme de Lleida.

De la seva banda, al Centre d’Art la Panera es podran visitar les exposicions El desig de creure, Per art de màgia (a l’Espai miniPanera), Carles Congost. A Sense of Wonder i Carles Congost. Maletas violentas (al Centre de Documentació). Es faran dos visites guiades, a les 20.00 i a les 22.00 hores. A més, a les 21.00 hores, se celebrarà un concert de música electrònica experimental a càrrec de Keith Fullerton Whitman, que s’inclou dins del cicle OUT.SIDE

A la Fundació Sorigué es podrà visitar l’exposició In the beginning was… de la reconeguda artista japonesa Chiharu Shiota, una commovedora i intimista mostra formada per quatre monumentals instal·lacions i una sèrie de llenços. A les 20.00 h, a les 21.00 h, a les 22.00 h i a les 23.00 h es faran visites comentades a l’exposició i una actuació a capella del grup Jukebox, conegut pel seu pas pel programa televisiu ‘Oh Happy Day’. Les places per a les visites guiades són limitades i cal reservar prèviament a la mateixa Fundació Sorigué.

El Museu de l’Aigua obrirà el Dipòsit del Pla de l’Aigua a les fosques. L’any 1792, el governador Blondel va entregar a la ciutat l’obra del dipòsit d’aigües i les fonts. 225 anys més tard, s’hi podrà accedir tal com es feia a l’època, sense llum elèctrica. S’hi entrarà a les fosques, amb llanternes, cosa que permetrà gaudir d’aquest espai amb una visió totalment diferent. Prèviament, durant el dia, farà jornada de portes obertes al campament de La Canadiense.

Al Museu d’Art Jaume Morera es podrà visitar l’exposició Connexions, organitzada amb motiu del centenari del Museu, i que s’articula a partir del diàleg entre setze obres de la col·lecció del museu i setze obres cedides temporalment per altres museus i col·leccions del país. A més a més, es projectarà la videoinstal·lació “El refugi”, de la cineasta documental Alba Sotorra, en la qual els espectadors se submergiran en l’experiència dels refugiats de la guerra de Síria, des de la fugida del conflicte bèl·lic fins a l’arribada i supervivència a Grècia, passant per la perillosa travessa pel mar Mediterrani.

El Roda Roda. Museu de l’Automoció de Lleida es podrà visitar lliurement, descobrint la col·lecció permanent del museu, que inclou vehicles històrics, motocicletes, motors, reproduccions a escala i altres peces. A les 21.00 hores es realitzarà una visita comentada adreçada al públic en general.

Finalment, el Museu de Lleida, partint del lema d’enguany del Dia Internacional dels Museus, proposa un recorregut per cinc obres del museu, la seva història i la seva relació amb alguns dels conflictes actuals que afecten tant el patrimoni com les persones. El recorregut es podrà fer per lliure o a través de visites comentades, que comptaran amb la col·laboració del Cercle d’Amics del Museu i el Servei d’Educació de l’Ajuntament de Lleida. Les visites comentades tindran lloc entre les 20.00 i les 22.00 hores. A més a més, durant tota la nit, la plaça del museu acollirà una mostra d’entitats que treballen en cooperació i solidaritat, persones desplaçades, migrades i refugiades, que donaran a conèixer la seva tasca i proposaran diverses activitats. La mostra es farà gràcies a la col·laboració de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida. També hi haurà la projecció d’un documental i una acció participativa.

Descarregar el programa (pdf)

nitmuseusrp