Slide background

Visita el museu!

Slide background

Programa educatiu del Museu de Lleida 2018 - 2019

Slide background

Slide background

medidestacada

La Mediterrània del segle XX Realitats i mirades des de Lleida

L’exposició La Mediterrània del segle XX. Realitats i mirades des de Lleida, que es podrà veure al museu entre el 26 de setembre i el 9 de desembre de 2018, és una producció de l’Institut Europeu de la Mediterrània, l’Agència EFE i el Museu de Lleida, que ha comptat amb la col·laboració del diari Segre.

La mostra és un viatge pel convuls segle XX a través de fotografies proporcionades per l’arxiu de l’Agència EFE i seleccionades pel comissari de l’exposició, el periodista Tomàs Alcoverro, una mostra que va ser presentada a Barcelona i Tarragona . La producció del Museu de Lleida presenta la particularitat d’obrir una finestra a la història gràfica de Lleida des de finals del segle XIX fins ben entrat el XX. Aquest treball l’ha realitzat la periodista Anna Sàez. Així, amb 40 fotografies es presenta tant la ciutat com el territori de Ponent dins del marc de l’Europa i la Mediterrània del segle passat, establint un paral·lelisme amb els fets més rellevants que van marcar el transcurs d’aquesta regió durant el segle passat.

La Mediterrània acull una gran diversitat de pobles. Ha esdevingut una frontera, molts cops mortal, entre el sud i el nord. Però alhora és un lloc de trobada entre l’Orient i l’Occident. Les grans ciutats portuàries, abans i ara, són els principals actors de la seva història. Aquest rosari de metròpolis – Istanbul, Alexandria, Beirut, Tel-Aviv, Alger, Barcelona, Marsella, Nàpols, Atenes–  és  l’escuma de la urbanització del litoral que s’imposa sobre els territoris de l’interior. Lleida també s’incorporà a aquest fenomen com a pol d’atracció econòmica de tot l’interior de Catalunya.

El convuls segle XX, vist a través d’una tria d’imatges que mostren els fets més rellevants que han marcat la història d’aquesta regió, troba el seu paral·lelisme en la selecció de fotografies que mostren què passa a Lleida en aquells moments. Cal dir que algunes imatges de les que es veuran són inèdites. La periodista Anna Sàez, encarregada de fer la tria, ha intentat quadrar la història del segle XX a Lleida amb el que passava en aquells moments al Mediterrani, però tenint en compte fets cabdals que van tenir lloc a casa nostra i que no troben el paral·lelisme exacte, com són la guerra civil i la transició.

Entre les 40 fotos de Lleida i el seu territori, hi ha imatges cedides per la Fundació Endesa, l’Arxiu Municipal de Lleida, l’Institut Amatller d’Art Hispànic, l’Arxiu Diocesà del Bisbat de Lleida, l’Espai Macià de les Borges Blanques, el Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, el Servei d’Audiovisuals de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes, l’Arxiu Històric de Lleida, la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, l’Archiu Generau d’Aran, Toni Prim, l’Arxiu de l’Ateneu Popular de Ponent, l’Arxiu Cèsar Alegre i el diari Segre, pel que fa a la gran majoria de fotos actuals, a partir dels anys 80 del segle XX.

Descarregar NP Mediterrània