Slide background

Visita el museu!

Slide background

Programa educatiu del Museu de Lleida 2019 - 2020

Slide background

Slide background

Museu de Lleida

La consellera de Cultura anuncia més de 500.000 euros d’inversions al Museu de Lleida

  • La consellera Vilallonga destaca que “el Govern reconeix la capitalitat artística i cultural de les Terres de Lleida amb l’establiment d’un seguit d’actuacions estratègiques en matèria patrimonial”
  • Les aportacions es destinaran a la millora de la climatització, a la rehabilitació de les façanes i a l’adequació de la museografia  
  •  El nous membres del Consorci del Museu manifesten la seva voluntat de treballar conjuntament en un projecte de consens i unitat per al futur de l’equipament

 

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha presidit aquest dijous 5 de setembre el plenari del Consorci del Museu de Lleida, i ha anunciat una inversió de 542.000 euros per a  la millora d’aquest equipament. Les aportacions anunciades es destinaran principalment a la millora de la climatització del Museu, a rehabilitar les façanes i a dur a terme millores en les propostes museogràfiques de l’equipament.
La consellera Vilallonga ha manifestat que amb l’acte “el Departament de Cultura vol subratllar el seu ferm compromís, no tan sols amb el Museu de Lleida”, que ha qualificat com “un dels grans centres museístics del país”,  sinó “amb la totalitat del conjunt de monuments i institucionals museístiques i patrimonials de Lleida”. “El Govern reconeix la capitalitat artística i cultural de les Terres de Lleida amb l’establiment d’un seguit d’actuacions estratègiques en matèria patrimonial”, ha reblat.
Segons ha explicat la consellera, “les noves intervencions comportaran millores infraestructurals en el Museu” i, en aquest sentit, ha afirmat que “aquestes intervencions han de cristal·litzar en una proposta museogràfica de futur, que es concretarà amb l’ampliació i millora de la política de noves adquisicions”.
La consellera ha detallat les principals actuacions del Departament de Cultura en una roda de premsa que ha tingut lloc després de la reunió del Plenari del Consorci del Museu de Lleida: “les institucions ens ratifiquem en el compromís per Lleida i pel Museu de Lleida” i ha dit que aquest és el tarannà que vol per al Departament de Cultura: “la recerca d’acords i consensos en pro del benefici públic”.
Així, del total de les aportacions, 350.000 euros es destinaran a la millora de la climatització del Museu. D’aquests, 100.000 euros els aportarà l’Ajuntament de Lleida; 100.000 euros, la Diputació de Lleida, i els 150.000 euros restants aniran a càrrec del Departament de Cultura. Aquestes actuacions, que segons les previsions es portaran a terme durant el primer semestre de l’any 2020, permetran assolir una major eficiència energètica i més seguretat en el funcionament de les instal·lacions.
D’altra banda, una altra part de les aportacions, 60.000 euros concretament, es destinaran a la rehabilitació de les façanes del Museu. Les intervencions en aquest àmbit, que s’executaran abans de l’estiu de 2020, afectaran tres façanes i consistiran en la fixació de plaques a l’exterior de l’edifici. El pressupost per a aquestes actuacions serà aportat íntegrament pel Departament de Cultura.
Finalment, es destinaran 132.000 euros a la millora de la museografia de l’equipament. En aquest cas, les intervencions es duran a  terme a les sales gòtiques del Museu i consistiran a la reordenació i remodelació de diverses peces del museu, així com a la incorporació de peces fins ara no vistes, com el Retaule de Sant Bartomeu, obra del segle XV dipositada pel col·leccionista d’art Tatxo Benet, que s’incorporarà al nou discurs museogràfic.
La consellera Vilallonga s’ha compromès, a més, a demanar el 50% del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) corresponent a aquestes inversions.
Consorci del Museu renovat
Aquest dijous s’ha celebrat el Plenari del Consorci del Museu de Lleida, amb bona part dels membres renovats. Hi han pres part, a banda de la consellera Vilallonga, el paer en cap de l´Ajuntament de Lleida, Miquel Pueyo; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el bisbe de Lleida, Salvador Gimenez, i el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot. Tots els membres han expressat la seva voluntat i implicació per treballar conjuntament en un projecte de consens i unitat per al futur del Museu. Els representants de totes les institucions s’han compromès a reforçar les inversions necessàries per a la millora i el desenvolupament del Museu de Lleida.
Les accions principals que s’han acordat al Plenari, a banda de les obres de millores estructurals del Museu de Lleida abans esmentades són: un impuls a la política d’adquisicions amb l’objectiu que el Museu es consolidi com un dels grans centres museístics del país; la reforma d’alguns espais museogràfics; la definició del Pla estratègic del Museu 2020-2023, i garantir un increment significatiu dels recursos econòmics ordinaris destinat al Museu de Lleida.
La consellera Vilallonga ha volgut ressaltar l’aposta del Departament de Cultura per liderar la nova etapa del Museu de Lleida, que es concretarà properament en l’aprovació per part del Govern de la Generalitat dels nous estatuts, que hauran de ser ratificats per la resta de les administracions. Amb els nous estatuts, el Consorci del Museu de Lleida quedarà adscrit a l’administració de la Generalitat. L’aportació del Govern per a l’any 2019 serà del 56% del pressupost total de l’equipament.

Text i foto: Departament de Cultura

Foto