Slide background

Visita el museu!

Slide background

Programa educatiu del Museu de Lleida 2018 - 2019

Slide background

Slide background

Microsoft Word - MOdel 2.docx

La 5a Jornada Museus i Patrimoni de l’Església a Catalunya estarà centrada en l’època del franquisme

Aquest divendres tindrà lloc a Tarragona la V Jornada Museus i Patrimoni de l’Església a Catalunya, enguany dedicada als museus diocesans i el patrimoni de l’Església catalana durant el franquisme. La Jornada, organitzada conjuntament pel Museu de Lleida, el Museu Episcopal de Vic, el Museu d’Art de Girona, el Museu de Solsona Diocesà i Comarcal i el Museu Diocesà de Tarragona, comptarà amb la participació del conservador del Museu de Lleida, Alberto Velasco que, a més, és un dels coordinadors científics de la trobada.

Velasco parlarà sobre devolucions i extraviaments d’obres d’art arran de la Guerra Civil espanyola en el cas de les terres de Lleida. A més, altres destacats especialistes mostraran de quina manera l’Església catalana va iniciar un procés de recuperació patrimonial que va abastar àmbits com el de la restauració dels edificis malmesos i dels béns que en ells s’hostatjaven, la reorganització interna dels museus diocesans, o la reclamació dels dipòsits d’obres d’art efectuats durant el conflicte. L’objectiu és abordar aquestes qüestions per detectar quins van ser els canvis i les continuïtats en relació al període prebèl·lic, i analitzar fins a quin punt es va recuperar la normalitat en el marc de la política museística catalana d’època franquista.

La V Jornada tindrà lloc al Centre Tarraconense El Seminari de Tarragona. Cal recordar que la I Jornada es va celebrar l’any 2013 al Museu Episcopal de Vic i va estar centrada en la figura de Josep Gudiol i Cunill, pioner en la Història de l’Art a Catalunya. La segona, el 2014, es va celebrar al Museu de Lleida i va estar dedicada a la formació de col·leccions diocesanes a Catalunya. També va servir d’homenatge a Mossèn Jesús Tarragona, en el 50è aniversari del seu nomenament com a delegat de patrimoni de la diòcesi a Lleida. La III Jornada es va fer l’any següent al Museu d’Art de Girona, i en ella es va abordar la salvaguarda del patrimoni religiós durant la Guerra Civil Espanyola. Per últim, l’any passat, el Museu de Solsona va acollir la IV Jornada, dedicada als capellans erudits i eclesiàstics al capdavant de l’acció patrimonial museística i de recerca històrico-artística a Catalunya al segle XX.

Descarregar el programa de la Jornada