Slide background

Visita el museu!

Slide background

Programa educatiu del Museu de Lleida 2018 - 2019

Slide background

Slide background

Encenser - El Bovalar

El Museu de Lleida cedeix una desena d’objectes a dos exposicions temporals

El Museu de Lleida participa, a través del préstec temporal de deu objectes, en dos exposicions. Es tracta de El poder del pasado. 150 años de arqueologia en España, al Museo Arqueológico Nacional (MAN), on cedeix un objecte; i de Otium, negotium, bellum. Els ponentins en l’època de Trajà, que es pot veure primer a Isona i després a Guissona, on participa amb nou objectes més.

El Museu de Lleida cedeix al MAN l’encenser procedent de la basílica del Bovalar (Seròs), un objecte visigot de bronze, exposat habitualment a les sales del museu. Es tracta d’una peça amb cos cilíndric i amb les parets llises, emmarcades per dos vores que es projecten a la base i a la boca. El suporten tres peus reblonats a la base en forma de trifoli que acaben en forma de potes i urpes de felí. La coberta té forma hemisfèrica i es remata amb una flor coronada per una pinya i un colom. La zona hemisfèrica mostra tres cercles amb l’anagrama de Crist inscrit, per on hi sortia l’encens. És una peça de luxe, importada directament de l’Egipte copte, que denota el gust i el poder adquisitiu del propietari de la basílica del Bovalar. Estem davant d’una peça excepcional, única en tota la península ibèrica.

L’exposició del MAN, comissariada pel catedràtic de Prehistòria de la Universitat Complutense de Madrid, Gonzalo Ruiz Zapatero, celebra el procés de construcció de l’arqueologia espanyola coincidint amb el 150 aniversari del Museo Arqueológico Nacional, però també del naixement de la xarxa de museus arqueològics espanyols. Ho fa a través de la selecció de 150 objectes de gran valor arqueològic, històric i artístic provinents de 68 museus de tot el  territori. La mostra s’inaugura aquest dimarts.

Otium, negotium, bellum. Els ponentins en l’època de Trajà

D’altra banda, la mostra Otium, negotium, bellum. Els ponentins en l’època de Trajà, organitzada pel Museu de la Conca Dellà, el Museu de Guissona i el Museu de Lleida, mostra, entre d’altres, nou objectes d’època romana cedits pel Museu de Lleida: una antefixa (motlle procedent de la necròpoli de l’Estació de Lleida); el cap de silè, escultura en pedra procedent de Tarragona; un ungüentari de ceràmica procedent de Gebut (Soses); un vaset d’engalba roja, de la Paeria; dos denaris de plata del Gabinet Numismàtic de la Diputació de Lleida; una punta de fletxa procedent de Gebut (Soses); i dos fragments d’estuc procedents del jaciment del Romeral (Albesa).

La mostra commemora els 1900 anys de la mort de l’emperador Trajà, que va tenir lloc el 8 d’agost de l’any 117 dC, i té l’objectiu de donar a conèixer el passat romà de les ciutats d’Aeso (Isona) i Iesso (Guissona) a través dels escenaris quotidians dels seus habitants. L’exposició romandrà fins al 28 de novembre a l’ajuntament d’Isona, i de l’1 al 31 de desembre es podrà veure a la Biblioteca de Guissona.

Encenser - El Bovalar