Slide background

Visita el museu!

Slide background

Programa educatiu del Museu de Lleida 2019 - 2020

Slide background

Slide background

Sant Jaume

El Museu de Lleida cedeix diversos objectes per a dos exposicions a Santiago de Compostel·la i Zagreb (Croàcia)

El Museu de Lleida: diocesà i comarcal ha cedit diversos objectes de la seva col·lecció per a dues exposicions que s’inauguraran en breu. Es tracta de la taula de Sant Jaume atribuïda a Jaume Ferrer II, i procedent de l’església parroquial d’Alcoletge, que ha estat cedida temporalment pel Museu de Lleida al Museo Centro Gaiás de Santiago de Compostel·la, on participarà a l’exposició Camiño. A Orixe, que es podrà visitar entre el 13 de març i el 13 de setembre de 2015.

La taula presenta una figura de cos sencer de Sant Jaume vista de front, dempeus i vestint una capa blava. Té els peus nus i es troba sobre un paviment de rajoles. Porta els atributs d’un pelegrí: a la mà dreta un bordó i al barret, unes petxines. A la mà esquerra du el llibre dels evangelis, amb les tapes vermelles. El rostre del sant, barbat, transmet serietat i sobrietat. Al fons s’observa una arquitectura i un paisatge esquemàtics. I al damunt, una decoració daurada amb detalls vegetals gravats.

La figura té una particularitat: al barret, flanquejat per les petxines, s’hi troba  una Veronica o vera efigie de Crist, un ‘souvenir’ que els pelegrins acostumen a adquirir a Roma. A més, al paisatge del fons, també es poden contemplar dos figures de pelegrins.

La taula, que possiblement fos la central d’un retaule, va ingressar al Museu Diocesà de Lleida l’any 1902, procedent de l’església parroquial de Sant Miquel d’Alcoletge. Segons alguns especialistes, a més, la taula podria procedir originalment de la Seu Vella de Lleida.

La mostra Camiño. A Orixe, organitzada per la Fundación Cidade da Cultura de Galícia, a través de la Direcció d’Acció Cultural de la Xunta de Galícia, vol donar a conèixer la història i tradició de la ruta jacobea mostrant al visitant la relació de l’home i el Camí com a experiència vital i espiritual.

Sant Jaume

Tres objectes ibèrics viatgen fins a Croàcia

D’altra banda, tres objectes arqueològics pertanyents a la col·lecció procendent de l’IEI de la Diputació de Lleida, el casc amb clatellera, una espasa de fulla recta i una falcata, tots tres d’època ibèrica, s’han cedit temporalment per a l’exposició Northen Iberian: life, death and rituals beyond the Pyrenees, que es podrà veure al Museu Arqueològic de Zagreb (Croàcia), entre el 17 de març i el 30 d’agost de 2015.

Els tres objectes, habitualment exposats a les sales del Museu de Lleida, procedeixen de la necròpolis de la Pedrera (Vallfogona de Balaguer-Térmens), un dels jaciments arqueològics més importants de les terres de Lleida i també de Catalunya. Va estar actiu des del segle XI fins al segle IV aC. Malauradament, l’any 1958, uns treballs d’anivellament d’uns terrenys entre Vallfogona de Balaguer i Térmens van malmetre i destrossar totalment aquest patrimoni, del qual només es van salvaguardar pocs elements. Tres d’ells, els que concorren a aquesta exposició: el casc, l’espasa i la falcata.

L’eix temàtic de l’exposició de Zagreb són els pobles ibers del nord-est de la Península Ibèrica, incidint en les relacions d’aquestes poblacions amb altres cultures de l’àmbit mediterrani i, especialment, amb el món celta transpirinenc.

Casc i clatellera

Espasa

Falcata