Un any més, el Museu de Lleida participa en el Dia Internacional dels Museus (DIM) i en la Nit dels Museus i ofereix un seguit d’activitats, enguany englobades sota el lema ‘Memòries compartides’. Dos conferències, portes obertes i la celebració de la Nit dels Museus el proper 20 de maig ompliran una setmana compromesa amb el tema d’enguany del DIM, “Museus i històries punyents: dir allò que no es pot explicar als museus”.
El proper dijous 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, la comunitat museística mundial celebra la seva jornada. Enguany, el Museu de Lleida, juntament amb la resta de centres que conformen la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, segueix el tema proposat per l’ICOM “Museus i històries punyents: dir allò que no es pot explicar als museus” amb una campanya que pretén posar de relleu els conflictes actuals i el drama de les persones desplaçades a causa d’aquests conflictes.
Les activitats del Museu de Lleida començaran el dimarts 16 de maig, a les 19 hores, amb la conferència “Refugiats, per què? Conflictes, drets humans i desplaçaments”, a càrrec de Jordi Armadans (@Jordi_Armadans), politòleg i periodista, que actualment dirigeix la FundiPau, entitat que vol sensibilitzar la ciutadania envers la cultura de la pau. Aquesta conferència està organitzada gràcies a la col·laboració de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida.
L’endemà, dimecres 17 de maig, la fotògrafa siriana independent Carole Alfarah (@carolealfarah) oferirà la xerrada “Sufriendo en silencio”, en què parlarà sobre els cristians perseguits i marginats en el temps de guerra a Síria. Alfarah, nascuda a Damasc i que actualment resideix a Madrid, va haver de marxar del seu país l’any 2012 a causa del conflicte. Des del 2009 ha documentat qüestions relacionades amb els marginats, els joves, el treball infantil i les mares treballadores del seu país. Ha rebut premis com l’Arab Media Award on Child Rights d’Unicef.
A partir del 18 de maig i fins diumenge 21, el Museu de Lleida exposarà una selecció de 5 peces (algunes de les quals ja es mostren habitualment a les sales), relacionades amb els conflictes bèl·lics al llarg de la història. El Museu de Lleida ha volgut aprofundir en la història convulsa de la humanitat tot incidint en el discurs expositiu permanent destacant cinc moments claus en la història de Catalunya: la romanització, l’expulsió dels jueus, l’expulsió dels moriscos, la destrucció de la Seu Vella durant la guerra de Successió i el posicionament dels creadors contemporanis davant del conflicte del Pròxim Orient, centrat en la capital de les tres religions monoteistes: Jerusalem. Les cinc peces triades són: el casc i l’espasa de La Pedrera, el grup escultòric de l’Anunciata, la làpida jueva, l’Ocultació de Seròs i el ‘Retaule de Jerusalem’ de Josep Guinovart. Aquesta és l’acció que s’emmarca en la campanya conjunta de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, i que porta per títol “Conflictes bèl·lics i migracions. Memòries ferides i reconciliació”.
Durant la Nit dels Museus, que enguany té lloc el dissabte 20 de maig, el Museu proposa visites comentades a aquestes cinc peces, posant en relació el conflicte històric al qual van associades amb un d’actual. Les visites tindran lloc de 20 a 22 hores, i comptaran amb la col·laboració del Cercle d’Amics del Museu de Lleida i del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Lleida, a través del projecte Aprenentatge i Servei.
A més a més, des de les 20 hores i fins a mitjanit, l’horari d’obertura del museu durant la Nit dels Museus, la plaça acollirà una mostra d’entitats que treballen en cooperació i solidaritat, persones desplaçades, migrades i refugiades. L’activitat, que es realitzarà amb la col·laboració de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, comptarà amb la participació de Lleida pels Refugiats, Creu Roja, Associació Unesco Lleida, Plataforma No en el Nostre Nom, Oxfam Intermón, Grup Amnistia Lleida, CoDiAR i la mateixa Coordinadora. Aquestes entitats donaran a conèixer la seva tasca i proposaran diverses activitats al llarg de la nit.
Per últim, la sala audiovisual del museu oferirà la projecció d’un documental i també hi haurà una acció participativa amb els assistents, amb la col·laboració d’Arts de Ponent.
Descarregar tríptic Nit dels Museus